HTML

Utolsó kommentek

Erről majd beszéljünk

2007.11.05. 23:46 ___________________________ (törölt)

http://www.amconmag.com/2007/2007_01_15/cover.html

http://www.slate.com/id/2174706/fr/flyout

Majd nekiállok lefordítani belőle részeket, mind a kettőből, valójában az első cikknél nem a cikk fő témája az érdekes, hanem az, amit a mind a kettő megemlít: hogy érdekes módon mintha a silkeres társadalmaknak sikerének oka nem annyira a verseny, mint inkább az önkéntes együttműködés és bizalom lenne. További érdekesség, hogy az előbbi az egyértelmű irányultságú The American Conservative, a másik a balközép Slate-ben jelent meg -  érdekes, hogy ebben mintha egyetértenének.

Most nincs energiám fordítani, csak kimásolom a legérdekesebb részt:

"
In the 1990s, the importance of civil society was widely talked up as crucial in transitioning post-Soviet states away from totalitarianism, but the free-market economists’ prescription of “shock therapy” prevailed disastrously in Russia, as gangsters looted the nations’ assets.

An important contribution to the scholarly revival came in Francis Fukuyama’s 1995 book Trust: The Social Virtues & the Creation of Prosperity. Fukuyama raised the hot-potato issue that Americans, Northwestern Europeans, and Japanese tend to work together well to create huge corporations, while the companies of other advanced countries, such as Italy and Taiwan, can seldom grow beyond family firms. (As Luigi Barzini remarked in The Italians, only a fool would be a minority shareholder in Sicily, so nobody is one.) Fukuyama prudently ignored, though, the large swaths of the world that are low both in trust and technology, such as Africa, Latin America, and the Middle East.

As an economics major and libertarian fellow-traveler in the late 1970s, I assumed that individualism made America great. But a couple of trips south of the border raised questions. Venturing onto a Buenos Aires freeway in 1978, I discovered a carnival of rugged individualists. Back home in Los Angeles, everybody drove between the lane-markers painted on the pavement, but only about one in three Argentineans followed that custom. Another third straddled the stripes, apparently convinced that the idiots driving between the lines were unleashing vehicular chaos. And the final third ignored the maricón lanes altogether and drove wherever they wanted.

The next year, I was sitting on an Acapulco beach with some college friends, trying to shoo away peddlers. When we tried to brush off one especially persistent drug dealer by claiming we had no cash, he whipped out his credit-card machine, which was impressively enterprising for the 1970s. That set me thinking about why we Americans were luxuriating on the Mexicans’ beach instead of vice-versa. Clearly, the individual entrepreneurs pestering us were at least as hardworking and ambitious as we were. Mexico’s economic shortcoming had to be its corrupt and feckless large organizations. Mexicans didn’t seem to team up well beyond family-scale."

Majd lefordítom, ha lesz energiám/időm.


15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neokon.blog.hu/api/trackback/id/tr80219790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max_headroom 2007.11.06. 06:22:06

Shenpen 2007.11.05. 23:46:
"... gangsters looted the nations’ assets."

Akárcsak Magyarországon.

"... Americans, Northwestern Europeans, and Japanese tend to work together well to create huge corporations, while the companies of other advanced countries, such as Italy and Taiwan, can seldom grow beyond family firms."

Ez nagyon jó meglátás, valóban így van.

"... I assumed that individualism made America great."

Azért az individualizmus erősen benne van a pakliban. Pusztán azért, mert látok más okot is, ezt még nem zárnám ki.

"Mexico’s economic shortcoming had to be its corrupt and feckless large organizations. Mexicans didn’t seem to team up well beyond family-scale."

Pontosan. Szerintem ugyanezen a pályán van Magyarország is.

max_headroom 2007.11.06. 06:23:43

dugattyú

dowNLoad 2007.11.06. 11:47:43

Igen, ha jön a 250-300USD-s olajár után a gáz(haha) akkor elválik ma szar a víztől, mert ahol nagyon heterogén a társadalom, képtelenek együttműködni, ott csak a diktatórikus jellegű vezetés képes egybentartani az országot, vagy szétesik. (Magyarország ilyen, hogy a válasz a kókajánosokra, hogy lopj te is magadnak, előtted a pálya! Japánban elképzelhetetlen, de az egy homogén népesség)

___________________________ (törölt) 2007.11.06. 18:01:40

Na erre megjott a Reason.com is, szinte pontosan ugyanez:

reason.com/news/show/122854.html

"The World Bank study bolsters the deep insights of the late development economist Peter Bauer. In his brilliant 1972 book Dissent on Development, Bauer wrote: "If all conditions for development other than capital are present, capital will soon be generated locally or will be available . . . from abroad. . . . If, however, the conditions for development are not present, then aid . . . will be necessarily unproductive and therefore ineffective. Thus, if the mainsprings of development are present, material progress will occur even without foreign aid. If they are absent, it will not occur even with aid."

The World Bank's pathbreaking "Where is the Wealth of Nations?" convincingly demonstrates that the "mainsprings of development" are the rule of law and a good school system. The big question that its researchers don't answer is: How can the people of the developing world rid themselves of the kleptocrats who loot their countries and keep them poor?"

___________________________ (törölt) 2007.11.06. 18:13:56

Na ezt gyorsan leforditom, a tobbit kesobb (es csak a lenyeg roviden, reszben az idezett reszbol, reszben a cikk egeszebol:

"A Vilagbank nekiallt kideriteni, hogy mitol gazdagok a gazdag orszagok, es arra jutott, hogy van egyfajta nem-anyagi toke: jogbiztonsag, bizalom, mukodo kormanyok stb. es ez annyit jelent, hogy mig egy atlag mexikoira otthon $34K nem-anyagi toke jut, ahogy atballag az amerikai hataron es elkezd ott dolgozni, ez $418K-ra ugrik es ettol lesz produktivabb, keres jobban stb.

Peter Bauer szerint a szegeny orszagok szegenysegenek NEM A TOKE HIANYA az oka. Ha a fejlodes egyeb feltetelei letrejonnek, akkor toke kerul elobb-utobb valahonnan.

(Megj. ezt eddig is tudtuk, de eddig szerintem a fo tema az oktatas volt. Persze, borzalmasan fontos - DE az kezd kiderulgetni, hogy onmagaban nem eleg. - Shenpen)

Tehat ha a fejlodes feltetelei nem allnak fent, a kulfoldi segely v. befektetes sem segit.

Utolso mondata: a fo kerdes az, hogyan tudnak a fejlodo (megj. vagy a magunkfajta felig fejlett - Shenpen) orszagok megszabadulni a nyakukon ulo kleptokraciaktol, amelyek kiraboljak az orszagot es szegenyen tartjak a nepet?"

Meg egy megjegyzes: szerintem abbol kellene kiindulnunk, hogy a problemaink nem egyediek. Oroszorszagtol Afrikan at Latin-Amerikaig a vilag kb. haromnegyede ugyanezen sziv, csak sokkal durvabban.Es raadasul eppen azert a legtobbjuknel sokkal jobb helyzetben vagyunk, mert a problema gyokere ugyanaz, de a sulyossaga sokkal kisebb, tehat talan tobb eselyunk lenne valtoztatni.

max_headroom 2007.11.07. 02:09:27

Shenpen 2007.11.06. 18:13:56:
"... van egyfajta nem-anyagi toke: jogbiztonsag, bizalom, mukodo kormanyok stb."

Persze, a bizalomnak nem a vakhit, hanem a stabil jogbiztonság az alapja. A rendszer, amely a becsületes munkavállaló, illetve vállalkozó pártján áll. Az Egyesült Államokban létezik például olyan, hogy Small Claims Court. Itt az $5,000-os értékhatárig terjedő problémákat orvosolják, gyorsított eljárással. Kérem, ez az illető nem fizet nekem, itt vannak a bizonyítékaim, köszönöm szépen - és még aznap jogerős ítélet születik, hogy az illetőnek két héten belül fizetnie kell. Amennyiben nem fizet, bármely ingósága azonnal lefoglalható. Ha például kimegy a szerelő egy étterembe megjavítani a légkondit, az étterem tulajdonosa pedig úgy gondolja, hogy nem fizeti ki az elvégzett munkát, rövid úton a szerelőé lehet az étterem - és ezt nem éri meg megkockáztatni.

Utánanéztem, hol van még az USÁ-n kívül Small Claims Court. Az angol nyelvterületen mindenhol. Miért is nem lepődtem meg?

A vadkeleten hogy működik ugyanez? Valaki gondol egyet, és az írásos szerződések ellenére sem fizeti ki a beszállítóit / alvállalkozóit. Ha elég nagy az összeg, esetleg tönkreteszi őket, mit számít. Ismerek olyanokat, akik nem fizetésképtelenségből, hanem tudatosan, előre megfontolt szándékkal tízmilliókra húztak így le más cégeket. Ismerek EU hitelből indult vállalkozást, amit tudatosan nulláztak így le. Soha senkit nem vontak felelősségre érte. A gazdasági élet természetes kiválasztódása így a bűnözőket hozta szelekciós előnybe - és ezért a magyar polelit teljes egésze felelős.

"... mig egy atlag mexikoira otthon $34K nem-anyagi toke jut, ahogy atballag az amerikai hataron es elkezd ott dolgozni, ez $418K-ra ugrik es ettol lesz produktivabb, keres jobban stb."

Szerintem jobb nem belegondolni, mekkora lehet az egy főre jutó, nem anyagi tőke otthon.

"Peter Bauer szerint a szegeny orszagok szegenysegenek NEM A TOKE HIANYA az oka. Ha a fejlodes egyeb feltetelei letrejonnek, akkor toke kerul elobb-utobb valahonnan."

Így van.

"... a fo kerdes az, hogyan tudnak a fejlodo (megj. vagy a magunkfajta felig fejlett - Shenpen) orszagok megszabadulni a nyakukon ulo kleptokraciaktol, amelyek kiraboljak az orszagot es szegenyen tartjak a nepet?"

Ebben eléggé pesszimista vagyok sajnos. A kleptokrácia épp azért tudott a nép nyakára ülni, mert az az istenadta nép annyira birka, hogy nem látja, mi folyik körülötte. Vagy ha esetleg látja is, a primitív szintjén legfeljebb annyit fog fel belőle, hogy gyurcsánymonnyonle vagy orbántakaroggy. Akik meg valóban a kezükben tartják a szálakat, elégedetten röhöghetnek a markukba.

"... szerintem abbol kellene kiindulnunk, hogy a problemaink nem egyediek. Oroszorszagtol Afrikan at Latin-Amerikaig a vilag kb. haromnegyede ugyanezen sziv, csak sokkal durvabban."

Egyetértek.

"... a legtobbjuknel sokkal jobb helyzetben vagyunk, mert a problema gyokere ugyanaz, de a sulyossaga sokkal kisebb, tehat talan tobb eselyunk lenne valtoztatni."

Erről nem vagyok meggyőződve. Látszólag több az esély, látszólag demokratikusabb a berendezkedés, de a valóságban...

___________________________ (törölt) 2007.11.07. 19:40:18

"Erről nem vagyok meggyőződve. Látszólag több az esély, látszólag demokratikusabb a berendezkedés, de a valóságban..."

Bocs, de ezt most végiggondoltad? Oroszországban a gazdasági-politikai elit halomra lövi egymást, meg aki éppen nem tetszik nekik. Vagy éppen Putyin gyilkoltat meg egy emigránst Londonban, mert ki merte nyitni a száját. Mi csak a simliknél-csalásoknál tartunk, meg mondjuk legrosszabb esetben a gumilövedékkel megcélzott nézelődő járókelőknél. Utóbbi téren mondjuk romlott az elmúlt években a helyzet, előbbiben nem - a 1988-91 közötti "spontán privatizáció" volt a legrosszabb.

Egyszóval, nálunk a politikai-gazdasági maffia csal, néha üt, de nem öl - és ez baromai nagy különbség, Moszkvától Caracasig összetennék a két kezüket az emberek, ha annyira jó lenne a helyzet, hogy csak a vagyonukat kell félteni, de az életüket nem.

Relatíve ez egy nagyon is jó helyzet. Nem vagyunk teljes erkölcsi nihilben: "Ne ölj!" c. legfontosabb törvényt pl. nagyon is komolyan veszi a politikai-gazdasági elit, sőt, már az az abszolút legrosszabb, a drog-, kurva- és szórakoztatóipari maffia sem gyújtogat diszkókat, robbant Aranykéz utcát, lövi Fenyőt szitává, mint a kilencvenes években. Ez nagyon nagy dolog ám. Amikor a szüleim Egyiptomban voltak úgy 7 éve, a turistabuszt elölről-hátulról egy kocsi katona kísérte. A világ háromszázvalamennyi országából hány mondhatja el magáról, hogy a turista biztonságban van, maximum a pénztárcája nincs, mondjuk, nyolcvan?

Nem lenne ez egy rossz start - ha lenne MIT elindítani.

___________________________ (törölt) 2007.11.07. 20:29:10

"A kleptokrácia épp azért tudott a nép nyakára ülni, mert az az istenadta nép annyira birka, hogy nem látja, mi folyik körülötte. Vagy ha esetleg látja is, a primitív szintjén legfeljebb annyit fog fel belőle, hogy gyurcsánymonnyonle vagy orbántakaroggy."

Szerintem ezt nagyon félreérted.

Előrebocsátom: nagyon pesti vagyok, a vidéket alig ismerem, ezért ez most rájuk nem vonatkozik.

Szóval: az átlagos, bicikliútra parkoló, kutyaszart széthagyó, BKV-n bliccelést hőstettnek tartó, utcán talált elhagyott mobilt magáévá tevő (Talált Tárgyak Osztálya?), adócsaló, rendőrvesztegető, pofátlan pesti NEM ÉRDEMEL jobb elitet. Mifaszér' lenne az elit tisztességesebb, mint akik megválasztják?

Nem birkaságról van szó - az átlag pesti TISZTELI azt, aki "ügyes". Példaképet lát benne.

Hányszor volt az, hogy valami nagyon durva ügyről hallva a kollégáim felsóhajtottak, hogy istenem, én nem akarok sokat, csak ötven misit tudnék így elkummantani, hogy én milyen nyugodt ember lennék utána... és mindig rázott a hideg tőle, hogy hogy a fenébe nem esik le, hogy ez ROSSZ?

Még mielőtt valaki túlzottan moralistának tartana: tudom, hogy az ember esendő. Lehet, ha én lennék olyan helyzetben, és felkínálnák, azt mondanám, legyen. Nem erről van szó. Hanem arról, amit a Benda-cikkben írtam: az emberiség mindig a rosszat cselekedte, de a jót becsülte.

Lehet megingani, lehet tenni a rosszat, időnként. Az ember - ember.

De az a tragédia, amikor az ember a rosszat becsüli. Amikor nincs már meg benne az, hogy megtettem, mert, hát, mert megtettem, de tudom, hogy nem kéne. Amikor már büszke lesz rá, amikor már ügyességnek tartja- az a tragédia.

Az átlag pesti a rosszat becsüli. Az elit, a kleptokrácia semmivel nem rosszabb nála, csak több lehetőségük volt.

Lehet, hogy a vidékben lehet még bízni - azt nem igazán ismerem. Mondjuk, azt azért hadd tegyem hozzá, hogy egyik-másik vidéki vállalkozó, akit ismertem, akkora született zsarnok, hogy a pestiek csak néznének, hogy miért hajlandó ennek bárki is dolgozni. Hát azért, mert más meg nincs.

___________________________ (törölt) 2007.11.07. 21:49:19

Jut eszembe, a nap nótája:

youtube.com/watch?v=UjoW03l1NV4


www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=7325

Ti is úgy látjátok, hogy a Prosectura igénytelen panelpunk-stílusában jobban odafigyelve van valami zseniális?

max_headroom 2007.11.08. 01:18:15

Shenpen 2007.11.07. 19:40:18:
"Bocs, de ezt most végiggondoltad?"

Végig sajnos.

"Oroszországban a gazdasági-politikai elit halomra lövi egymást, meg aki éppen nem tetszik nekik. Vagy éppen Putyin gyilkoltat meg egy emigránst Londonban, mert ki merte nyitni a száját."

Gondolod, hogy ez Magyarországon másképp van? Mert szerintem nincs másképp. Jobban leplezik, ügyesebben bagatellizálják, másnak állítják be, mint ami - de a felszín alatt nem kevésbé ázsiaiak a módszerek.

"Mi csak a simliknél-csalásoknál tartunk, meg mondjuk legrosszabb esetben a gumilövedékkel megcélzott nézelődő járókelőknél."

Shenpen, a simlik-csalások egyenes következménye, hogy az egykori legvidámabb barakkból a térség egyik sereghajtója lett.

"Utóbbi téren mondjuk romlott az elmúlt években a helyzet, előbbiben nem - a 1988-91 közötti "spontán privatizáció" volt a legrosszabb."

Közvetlenül utána tetőzött az olajszőkítés, majd jöttek a bankkonszolidációs ügyek. A pénzmosás a legfelsőbb szinteken zajlik, az alvilág és a politika összefonódása a térségben példa nélküli. Fusd ezt át: www.lakatospal.hu/index.php?page=articles&id=1113

"Egyszóval, nálunk a politikai-gazdasági maffia csal, néha üt, de nem öl..."

Ebben nagyon tévedsz. Keress rá a neten például Tompos Judit nevére.

"... és ez baromai nagy különbség, Moszkvától Caracasig összetennék a két kezüket az emberek, ha annyira jó lenne a helyzet, hogy csak a vagyonukat kell félteni, de az életüket nem."

A különbség az, hogy Moszkvában vagy Caracasban mindenkinek van némi félnivalója, aki az átlagnál kicsit többet keres. Magyarországon annyival jobb a helyzet, hogy ha keresel havi nettó néhányszázezret, még nem kell félned attól, hogy célponttá válsz. Viszont, ha ennél feljebb akarsz jutni, nem árt köztudottan jóban lenni valakivel, aki komoly erőt képvisel.

"Nem vagyunk teljes erkölcsi nihilben: "Ne ölj!" c. legfontosabb törvényt pl. nagyon is komolyan veszi a politikai-gazdasági elit, sőt, már az az abszolút legrosszabb, a drog-, kurva- és szórakoztatóipari maffia sem gyújtogat diszkókat, robbant Aranykéz utcát, lövi Fenyőt szitává, mint a kilencvenes években."

Szerintem nem vagy tisztában vele, mi zajlik a felszín alatt.
Fenyőt jó, hogy szóba hoztad, ha te nem tetted volna, megtettem volna én. Menjünk vissza a '94-es választásokat megelőző időszakig! Fenyőt a végletekig elkeserítette, amikor felismerte, hogy az MDF-es kormányzás töketlenkedése, valamint a zuhanó életszínvonal miatt a szocialisták kerülhetnek ismét hatalomra. A Népszava akkor a Vico-birodalom része volt, a választások előtt, és a szocialisták győzelme után is mindent megtett, hogy nyilvánosságra hozza viselt dolgaikat. Horn igencsak a szívére vette, hogy éppen a Népszavából támadják őket, miniszterelnökként személyesen vette fel a kapcsolatott Fenyővel, hogy jobb belátásra bírja. Fenyő azonban hajthatatlan maradt. Nem sokkal később észrevette, hogy 24/7 lehallgatják, figyelik minden lépését.

Fenyő pszichikailag nehezen viselte azokat a magánháborúkat is, amit az MSZP mögött álló nagyvállalkozókkal kellett vívnia, emiatt folyamatos kezelésre szorult. Személyesen ismertem Perczel professzort, aki kezelte. Tudod, hogy milyen arrogáns és öntelt vagyok, tehát ritkán modok ilyet: Perczel rendkívüli intelligenciájú, egészen kivételes egyéniség volt. A kiemelt gyilkossági ügyekben a BM őt kérte fel szakértőnek, ő készítette el az elkövetők személyiségprofilját. Emellett tanított a Rendőrtiszti Főiskolán, valamint saját - igencsak jövedelmező - ingatlancéget vezetett. Amikor áttételes rákot diagnosztizáltak nála, és egyértelművé vált, hogy menthetetlen, Perczel úgy döntött, nem viszi a sírba a titkait. Interjút adott a Kapu Filmstúdiónak, közel 20 órányi anyagot forgattak le vele. A tervek szerint a hatrészes, részenként egyórás sorozat Számvetés címmel került volna bemutatásra. Az ORFK kommandósai bizonyítékként foglalták le a felvételeket, a mai napig a rendőrség őrzi őket. Az anyag készítőivel titoktartási fogadalmat írattak alá. Egy húszperces, kivonatos rész Perczel professzor halálát követően felkerült a HVG oldalára - néhány nap múlva már csak egy közlemény volt olvasható a helyén, melyben elnézést kértek a Fenyő-gyilkosság személy szerint megnevezett esetleges felbujtóitól.
Tavaly végül az Echo tv bemutatott egy 6x45 perces, vágott verziót, ha jól tudom, ez DVD-n is megjelent.

Az, hogy Fenyő esetében a ravaszt meghúzó végrehajtó a maffia embere volt, semmit nem jelent. Fenyő nem egy piti alvilági ügy áldozata lett, hanem a legfelső politikáé. Ezért nem is fog soha kiderülni a valóság, vagy ha ki is derül, felelősségre vonva senki nem lesz érte.

"Amikor a szüleim Egyiptomban voltak úgy 7 éve, a turistabuszt elölről-hátulról egy kocsi katona kísérte. A világ háromszázvalamennyi országából hány mondhatja el magáról, hogy a turista biztonságban van, maximum a pénztárcája nincs, mondjuk, nyolcvan?"

Ebben igazad van, viszont erre azt mondom, hogy legalább mi ne relativizáljunk így. Ne az legyen már a mérce, hogy máshol katonák vigyáznak a turistabuszokra. A rendszerváltoztatással Nyugat-Európát céloztuk meg, ha azt akarjuk elérni, ami ott van, menet közben ahhoz kell mérnünk magunkat.

max_headroom 2007.11.08. 02:00:41

Shenpen 2007.11.07. 20:29:10:
"Szerintem ezt nagyon félreérted."

Gondolod?

"... az átlagos, bicikliútra parkoló, kutyaszart széthagyó, BKV-n bliccelést hőstettnek tartó, utcán talált elhagyott mobilt magáévá tevő (Talált Tárgyak Osztálya?), adócsaló, rendőrvesztegető, pofátlan pesti NEM ÉRDEMEL jobb elitet. Mifaszér' lenne az elit tisztességesebb, mint akik megválasztják?"

Nos, ebben igazat kell adnom neked.

"Nem birkaságról van szó - az átlag pesti TISZTELI azt, aki "ügyes". Példaképet lát benne."

Igen, ez is igaz sajnos. De a birkaság ezzel párhuzamosan naponta tetten érhető.

"Hányszor volt az, hogy valami nagyon durva ügyről hallva a kollégáim felsóhajtottak, hogy istenem, én nem akarok sokat, csak ötven misit tudnék így elkummantani, hogy én milyen nyugodt ember lennék utána... és mindig rázott a hideg tőle, hogy hogy a fenébe nem esik le, hogy ez ROSSZ?"

Kísértetiesen hasonló tapsztalataim vannak. Dolgoztam olyan helyen, ahol én voltam a fekete bárány, mert képtelen voltam elfogadni azt a gyakorlatot, hogy "csak azt fizessük ki, akit mindenképpen ki kell". A többit pedig rutinszerűen meglógatták - volna, ha hagyom. Ahogy kiléptem onnan, elszabadult a pokol. Nyílt törvénysértések sorozata, felelősségre vonás nélkül. Szerinted milyen tanulságot vontak ebből le, akik ott dolgoztak?

"De az a tragédia, amikor az ember a rosszat becsüli... Amikor már büszke lesz rá, amikor már ügyességnek tartja- az a tragédia."

Egyetértek.

"Az átlag pesti a rosszat becsüli. Az elit, a kleptokrácia semmivel nem rosszabb nála, csak több lehetőségük volt."

Lehetséges, bár annak alapján, amit formális-informális úton tudok a magyar kleptokráciáról, állítom, hogy az átlag pestinél sokkal rosszabbak. Az átlag pesti legfeljebb egy nagypofájú, neveletlen tahó - a kleptokrácia képviselői pedig köztörvényes bűnözők.
Más elbírálás alá esik az, aki esetleg szintén megtenné, mint az, aki rendszeresen megteszi. Nemcsak jogilag, szerintem morálisan is.

___________________________ (törölt) 2007.11.08. 20:44:19

Hűha. Azt nem vágtam, hogy ennyire súlyos a helyzet. Hm.

A nagy kérdés az szerintem, amolyan besenyőpistásan szólva: most akkor felrül le, vagy lenrül fel?

Azaz, fejétől bűzlik-e a hal, a politikai-gazdasági maffiák mentalitása szivárgott-e lefele úgy a társadalmi ranglétrán, hogy lassan már kisvállakozóból is alig találni korrektet, vagy pedig fordítva, egy általánosan elterjedt ragadozókultúra termelte ki lentről fel a politikai-gazdasági maffiát, afféle természetes kiválasztódás révén, legnagyobb cápák legfelülre, azt kész?

Utóbbi alatt azt értem, hogy döbbenetes, hogy Móricz Rokonok c. könyve mennyire aktuális. Ugyanezek voltak a problémák a dzsentrivilággal. Aztán egypár évtizeden keresztül fanatikusok jöttek, mint Szálasi meg Rákosi meg a korai kádárizmus (inkább: biszkuizmus), de gyakorlatilag szerintem már a hetvenes évek végére ez a dzsentrivilág állt vissza, vörös színekben. Moldova gyönyörűen leírta a Magyar Atom-ban, tinédzserkorom egyik meghatározó könyvélménye volt, igaz, "szezon után", 93 körül, kár egyébként, hogy a rendszerváltás után ennyire elhülyült, mert SZVSZ volt a komában valami éleslátás. Most nem akarom félrevinni a témát, de Moldova a rejtélyes, nehezen érthető emberek egyike. Emlékszem még A magányos pavilonra, meg Az elbocsátott légióra. Mindkettő nagyrészt sima 56-ellenes, ávósfényező propagandaregény. Ám Moldova belecsempészett azért valamit, ami nagyon kilógott a képből. Amikor a csávó menti 56-ban a sebesült ávósokat, és találkozik egy katolikus pappal, aki a sebesült forradalmárokkal teszi ugyanezt és hát nagyon nem szeretik egymást, ugye. És akkor a pap felteszi neki a kérdést, hogy ha maga annyira izomból kommunista, mint amilyennek vallja magát, akkor miért mentőset játszik, miért nem megy lődözni? És rávezeti arra, hogy félig-meddig rájöjjön, hogy ő valójában nem egy ideológiához hű, hanem félig-meddig az ideológiák feletti egyszerű humanizmushoz. Elmagyarázza neki a pap, hogy minden konfliktusban, mindkét oldalon voltak olyanok, akik alapvetően a hatalom vagy a balhé kedvéért voltak benne, de voltak idealisták is, úgy nevezi őket, Armée Candide, a Hófehér Hadsereg, akik gyakran ellentétes oldalon állnak és egymással harcolnak, de mégis valahogy összetartoznak. SZVSZ meglepően jó, találó, és a kor viszonyait nézve még bátornak is nevezhető, ahogy ez kilóg a komcsi regény általános képéből.

Na de nagyon félrementem. Szóval az a nagy kérdés, hogy az általános kultúrával van-e a baj, és ez termelte-e ki ezt az elitet, mert ha igen, akkor nem sokat lehet tenni. Ha fordítva van, ha az elit termelte ki ezt a kultúrát, akkor egy elitcserével talán megoldható lenne a dolog. Az még egy jó kérdés, hogy hogyan. Forradalom? Igény lenne rá, de sajnos az igénylők igen nagy része komplett őrült, ez az egyik, a másik pedig ott van, hogy mi ellen?

A probléma hasonló egy picit az irakihoz. Van a hagyományos, formális háború, két nemzet, két kormány között. És ezért ezt a fajta háborút, amiben nincs ellenséges nemzet sem ellenséges kormány, marha nehéz eldönteni, hogyan is kellene kezelni. A háború formálisból informálissá vált.

Hasonlóan, egy sikeres forradalom általában formális. Egyszerűen arról szól, hogy egy nem létező v. rossz törvénykönyvet kidobni, és újat írni helyette. Igen ám, de a jelenlegi magyar rendszer formális oldala alapjában véve nem rossz. Az Alkotmány ugyan elvileg még mindig Sztálin kézjegyét viseli, de gyakorlatilag az összes fő pontjában nagyon is hasonló a sikeres országok alkotmányaihoz. Nem mondom, hogy a jelenleg jogszabályokat nem lenne jó jópár helyen módosítani, de az alapvető probléma nem velük van, hanem a be nem tartásukkal. A formális rendszer nem rossz, az informális be nem tartása a problémák oka.

Hogyan lehet tehát egy ilyen közegben forradalmat csinálni? Úgy értem, hogy milyen jelszó lenne már az, hogy "nem akarjuk mi átírni a bétékát, jó az, csak olyan elit kell, aki be is tartja"? Szerintem ez így nem megy. Mi a garancia rá, hogy egy rákövetkező elit majd betartja? SZVSZ a garanciáknak éppen magában a formális rendszerben, az írott szabályokban kell lennie. Igen, de ezek már benne vannak. Néhány kurflit lehet még tenni bele, de nem sokat segít. Alapvetően az van, hogy ha van egy széles, tudatosan összejátszó elit, akkor a legszebb törvényi meg alkotmányos garanciák sem segítenek. Ha mindenki benne van, akkor senki sem ellenőriz senkit.

Azaz, oda jutottunk, hogy megint csak kulturális kérdésről van szó. Nem lehet a dolgot megoldani újabb szabályokkal, mert minden szabálynak van egy ellenőre, és ha ő is benne van, akkor semmit sem ér. Sima elitcserével sem lehet, mert nincs rá garancia, hogy a következő elit normálisabb. Azaz az elitekből csak akkor nem válik maffia szerintem, ha van egy általánosan jogkövető és tisztességes kultúra. Ide jutottam megint, ezt nem lehet megkerülni. Tehát inkább lennről fel, mint fennről le terjed a retek.

Hogyan lehet tehát egy kultúrán változtatni? Jó eséllyel sehogy, de tippeket szívesen fogadnék.

max_headroom 2007.11.09. 02:13:16

Shenpen 2007.11.08. 20:44:19:
"... fejétől bűzlik-e a hal, a politikai-gazdasági maffiák mentalitása szivárgott-e lefele úgy a társadalmi ranglétrán, hogy lassan már kisvállakozóból is alig találni korrektet, vagy pedig fordítva, egy általánosan elterjedt ragadozókultúra termelte ki lentről fel a politikai-gazdasági maffiát, afféle természetes kiválasztódás révén, legnagyobb cápák legfelülre, azt kész?"

Ez egy dinamikus rendszer, valószínűsíthető, hogy folyamatos kölcsönhatások eredménye, amit ma látunk. Ha az az alapvető társadalmi tapasztalat, hogy a legnyilvánvalóbb bűntetteket is meg lehet úszni, akkor bizony könnyen leszivárog a rablómentalitás olyan rétegekbe is, ahol addig más viselkedésminták voltak. Másfelől pedig az erkölcstelenség, a kulturálatlanság, a műveletlenség, a kontraszelekció lentről felfelé építi ugyanazt.

"Utóbbi alatt azt értem, hogy döbbenetes, hogy Móricz Rokonok c. könyve mennyire aktuális. Ugyanezek voltak a problémák a dzsentrivilággal."

Így van. Néha eltűnődöm, hogy egy ország történelmében mennyi szerepet játszhat a 'nemzeti karakter' vagy nem is tudom, mi lenne rá a helyes kifejezés. Érted, mire gondolok, ugye?

"... már a hetvenes évek végére ez a dzsentrivilág állt vissza, vörös színekben."

Teljesen egyetértek. Az a hithű, véresszájú és véreskezű kommunista vezetés, ami közvetlenül a világháború után a Vörös Hadsereg segédletével került hatalomra, és aminek egy része esetleg még szerepet játszhatott a forradalom utáni megtorlásokban, jórészt kiöregedett, illetve kihalt a hetvenes évek végére. Maradt még ugyan néhány kockafejű holdkóros, akik betű szerint hittek az eszmében, de ekkorra már a kiváltságokért kaparó opprtunisták lepték el az MSZMP-t.

Moldova nekem is nagy kedvencem volt, bár én nálad tíz évvel korábban faltam a könyveit. Nekem az alapvető élményem a Magyar Atom egy novellája, a Gumikutya és Gumimacska Tröszt volt. Tizenévesen a megvilágosodás erejével hatott rám a felismerés, hogy a rendszer, amelyik képtelen teret biztosítani a saját kiválóságai számára - sőt, ideológiájából következően szándékosan visszatartja őket -, gazdaságilag van pusztulásra ítélve.

Az egyik legnagyobb meglepetésem Moldovával kapcsolatosan ezért az volt, amikor egy tv-interjúban azt találta mondani, hogy a Gumikutya és Gumimacska Tröszt nem szocialzmus-ellenes vagy kapitalizmus melletti írás, hanem épp ellenkezőleg.

Egyébként érdekes dolog ez az öregkori balratolódás, valami nagyon hasonló történt az én keresztapámmal, vagy történik éppen most TGM-mel is. Talán az van ebben, hogy az idő múlásával, a kor előrehaladtával gyengébbnek, kiszolgáltatottabbnak érezheti magát az ember, és szívesebben lát maga körül egy gondoskodóbb társadalmi berendezkedést.

Az ávósfényező propagandaregények Moldova karrierjének ismeretében válnak érthetővé. A Magvető Kiadó akkori vezetője, Kardos György magas rangú ÁVH-s tiszt volt. Ugyanúgy megjárta Horthy, mint Rákosi börtöneit. Kardos volt az, aki lehetőséget adott Moldovának, és aki mindvégig tartotta a hátát, ha felfedezettje túl messzire ment a rendszerkritikában.

"Szóval az a nagy kérdés, hogy az általános kultúrával van-e a baj, és ez termelte-e ki ezt az elitet, mert ha igen, akkor nem sokat lehet tenni."

Az általános kultúrával mindenképpen baj van, ez szerintem kétségtelen. De én azt mondom, kétirányú a dolog.

"Ha fordítva van, ha az elit termelte ki ezt a kultúrát, akkor egy elitcserével talán megoldható lenne a dolog."

De szép is lenne egy elitcsere! Bár szerintem erre egyre kevesebb az esély.

"Nem mondom, hogy a jelenlegi jogszabályokat nem lenne jó jópár helyen módosítani, de az alapvető probléma nem velük van, hanem a be nem tartásukkal."

A be nem tartás ugyanúgy problémás, mint a jog alkalmazása. Mondok konkrét esetet. Egy kft. szándékosan, bizonyíthatóan visszatartotta az alvállalkozói pénzeit. Amikor már néhány tízmilliónál tartottak, csalárd módon csődöt jelentettek. Ezek után anélkül, hogy megváltozott volna a tulajdonosi szerkezet, a telephely, az alkalmazottak személye, vagy a cég tevékenységi köre, minden ugyanúgy ment tovább a régiben - új cégnév alatt. Gyakorlatilag ugyanazok az emberek, ugyanott, ugyanazt a tevékenységet vitték tovább, csak más néven. A magyar törvények értelmében ezért nem vonhatók felelősségre.
Milyen példával szolgál ez a társadalomnak? Hogy csak hajtani kell, és a kemény munka meghozza gyümölcsét? Dehogy. A példa azt mutatja, hogy gátlástalanul hazudni, csalni, lopni kell, mindenkin átgázolni, és akkor előre jutsz.

"A formális rendszer nem rossz, az informális be nem tartása a problémák oka."

Van ott baj a formális rendszerrel is éppen elég.

"Hogyan lehet tehát egy ilyen közegben forradalmat csinálni?"

Forradalmat? Egy olyan országban, ahol egyesek ma nagyobb létszámú magánhadsereget tartanak fent, mint a Honvédség?

"... milyen jelszó lenne már az, hogy "nem akarjuk mi átírni a bétékát, jó az, csak olyan elit kell, aki be is tartja"? Szerintem ez így nem megy."

Nem hát. A forradalom jelszavainak ennél jóval triviálisabbaknak kell lenniük. Például olyanoknak, hogy be kell fejezni végre a rendszerváltást. Kár, hogy teljesen hiteltelen, aki mondja.

"Mi a garancia rá, hogy egy rákövetkező elit majd betartja?"

Garancia? Garancia, az nincs.

"Alapvetően az van, hogy ha van egy széles, tudatosan összejátszó elit, akkor a legszebb törvényi meg alkotmányos garanciák sem segítenek. Ha mindenki benne van, akkor senki sem ellenőriz senkit."

Így van. Amíg a két oldal elsősorban azért szerez információkat a másik tábor gazságairól, hogy legyen mivel sakkban tartaniuk egymást, addig semmire nem jutunk.

"Azaz az elitekből csak akkor nem válik maffia szerintem, ha van egy általánosan jogkövető és tisztességes kultúra."

Igen, ez tény.

"Hogyan lehet tehát egy kultúrán változtatni?"

Hát, fejeket nehéz cserélni. :-)

Refuse/Resist! 2007.11.09. 12:06:02

Nagyon OFF, bocs Shenpen!
Halihó max_headroom!
Várunk az új közösségi blogba, most még csak egy zárt fórumon tervezgetünk.
Kéne tőled egy emailcím (bármilyen), hogy csatlakozni tudj.

t. 2007.11.14. 00:21:27

Nincs valami tudatzavar? :)))
A Neokon blog az AmCon-ra, a paleo zászlóshajóra hivatkozik? :)))
süti beállítások módosítása