HTML

Utolsó kommentek

Modern konzervativizmus Kelet-Európában II: Donald Tusk nyert

2007.10.22. 21:12 ___________________________ (törölt)

Donald Tusk lenyomta a populista Kaczyński-ikreket és megnyerte a parlamenti választást. Idézem: "A korábbi alapelvek mellett elsősorban a korrupció felszámolásáért küzdő jobbközép párt sajátossága, hogy miközben gazdasági programjában liberális elveket vall és a piacgazdaság erősítését preferálja, addig az általa képviselt társadalmi értékek mentén konzervatívnak számít."

Václav Klausról már írtam - most itt van másodiknak Tusk sikere.

Nálunk miért számít törvényszerűnek és majd' mindenki által elfogadottnak, hogy jobboldali párt csak szociáldemagóg, populista lehet? Miért kell meghagyni a piacgazdaság képviselését azoknak a ballibeknek, akik éppen a piacgazdaság erkölcsi alapját, a társadalmi konzervativizmust, stabil értékrendet tagadják, tehát valójában a piacgazdaság ócska, hazug illúzióját erőltetik csak?

Régi kedvenc elméletem, hogy valójában a média nem a politikusok zsoldosa, hanem fordítva: a politikusok táncolnak úgy, ahogy a média fütyül, mert ők döntik el, hogy mi lesz a közvélemény, és a politikus kénytelen azt kiszolgálni. Ezért az egyik lehetséges magyarázat a fentiekre pl. az, hogy az MNO-nak sikerült eléggé torzan bemutatnia ezt a dolgot: "Ezzel a jobbközép liberális párt a 460 alsóházi képviselői helyből 205-öt szerez meg. A jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságra (PiS) a választók 32,19 százaléka voksolt, ami 166 helyet jelent a pártnak a diétában."

Nos, ez baromság. A Polgári Platform nem "jobbközép liberális", hanem nyugati típusú konzervatív párt, ami természetesen gazdasági területen piacpárti -  elvileg ez lenne a normális, a magától értetődő, nem a kivétel. Az ikrek pedig nemzetinek lehet, hogy nemzetiek, de nem konzervatívok, hanem populisták, márpedig a kettő kizárja egymást. Bár a Wikipedia is annak nevezi őket - de ne felejtsük el, hogy az ilyesmi nem objektív dolog, hanem vélemény kérdése, és véleményként van bajom vele.

Ilyen sajtó mellett mire is lehet számítani? Szégyen, hogy az Index mutatta be korrektebbül a dolgot.

A Gondola, a Heti Válasz, a Kuruc.info, és a Hír TV nem hozta főoldalon a hírt - de épp most látom, hogy otthon megint balhé van, gondolom, azzal vannak elfoglalva.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neokon.blog.hu/api/trackback/id/tr47204182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dowNLoad 2007.10.22. 23:15:56

A korrupció és a túlzásba vitt globális kereskedelem eddig valahogy csak a jobboldalnak szúrta a szemét??? (hol a liberális baloldal??? éppen számolja a dokumentumokat, hahaha)

___________________________ (törölt) 2007.10.22. 23:51:24

Pardon, közben megtaláltam a cikket a kurucon - "szalonjobbnak" nevezték Tusk pártját és kivételesen megállták anyázás nélkül. Most erre mit mondjak? Egy radikális portáltól ez végül is korrekt megközelítés. Nem várhatom tőlük, hogy mellé álljanak. Nem is lenne jó. Jobb, ha elválik egymástól, ami nem tartozik össze. De éppen ez hozza ki a kontrasztot - hogy az MNO gyakorlatilag hasonlóan értékelte a dolgot, mint a kurucok. Na ez az elgondolkodtató. Mert ennek nagyon is el kellene válnia. Elvileg.

zolz 2007.10.23. 23:11:36

""a korrupció felszámolásáért küzdő jobbközép párt sajátossága, hogy miközben gazdasági programjában liberális elveket vall és a piacgazdaság erősítését preferálja, addig az általa képviselt társadalmi értékek mentén konzervatívnak számít""

Apró megjegyzés: ezt így egy az egyben el lehetne mondani a mai MDF-ről is.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2007.10.24. 13:23:01

Csak röviden:
1. Nem törvényszerű, hiszen a Fidesz is csak újabban kezdett rászokni erre. Másrészt a Fidesz "szellemi alapjai" nem gyökeresen antikapitalisták. A vállalkozás, felelőségvállalás náluk is megjelenik (hogy most más látszik, más kérdés), de inkább a kisvállalkozókat, mint a multik a pátyolgatnák. Jelen pillanatban túlságosan is populistának látszanak, ez igaz, de ez csak látszat.
Ja, és kedvenc gondolatom: a magyar jobboldal alapjai inkább népiek, mint konzervatívok.
2. Politika és média: ha a politikusoknak más forrása a közvélemény szondázására nem lenne, akkor igaz lehetne. De ez inkább kölcsönhatás: a politikus is temtizál, a média is próbálkozik (reflexíven és a hangsúlyok választásával), de ott a nép is, akiről a politikus közvéleménykutatás alapján is szerez információt (és akkor a politikus ösztönéről ne is beszéljünk).
3. A nyugati típusú konzervatívval óvatosabb lennék. Tényleg annyira sok a közös mondjuk a CDU-ban és a Torykban? (Mellékesen, szerintem van konzi politikai gondolkodás, vannak konzi politikusok, de nincsenek igazi konzi pártok)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.10.25. 10:42:23

Tusk győzelme nem gazdasági kérdés. Az a lengyel, akivel bridzsezem, elmondta, hogy szerették a Kaczynskiakat, de nagyon nem tetszett nekik az a szalámizás, amit a kormányon belüli szövetségesek ellen folytattak. Ezt bolsevik módszernek tekintették, holott személyesen jobban bíznak Kaczynskiben, mint Tuskban.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2007.11.06. 02:28:26

Furcsa, hogy a lengyel barátod az egész nép nevében beszél.

Nem hiszem, h Kaczynskiékkel kapcsolatban a bolsevizmus leghalványabb gyanúja akár egy percig felmerülhetne. Az általam olvasott elemzések alapján a választás a bizalomról szólt, és a bizalmat azon a bizonyos TV vitán nyerte el Tusk, mert határozott, agresszív volt és el tudta hitetni, hogy ö a megfelelö ember.
süti beállítások módosítása