HTML

Utolsó kommentek

Az ellenkultúra vége?

2007.11.28. 23:29 ___________________________ (törölt)

Hallgassuk meg ezt a klipet: Üllői Úti Fák - Esküvő
Érdekes, nem? Úgy értem, a szöveg, főleg a vége.

Volt az első kultúra - történelmi viszonylagban persze a sokadig, de mondjuk a nagyjából modern társadalmakon belül első - ahol pl. az esküvő témakörét úgy volt szokás megközelíteni, hogy az ember életében a legboldogabb, megszentelt pillanat, az égben köttetik stb.

Aztán a második kultúra, ami szerint az házasság elavult hülyeség, burzsoá csökevény vagy a nők elnyomásának eszköze vagy mittoménmi, éljen a szabad szerelem stb.

És ez itt most egy harmadik megközelítés. Nem hagyományos, de nem is felszínes vagy nihilista, egyszerűen csak - nem tudom... Őszinte? Komoly? Hiteles? Tragikus? A dolgok mindkét oldalát néző? Vagy egyszerűen csak emberi?

Most tényleg, ez csak egy pici példa, csak az a lényeg, hogy van valamiféle változás a popkultúrában a mondanivaló, az üzenet tekintetében és valahogy úgy érzem, hogy jobb irányba.

Mondjuk, ha például a német nyelvű rockzenét nézem, a Die Toten Hosen-től a Hier kommt Alex meg a Bonnie und Clyde volt a teljes morális mélypont a műfajban, ami azért szomorú, mert egyébként nagyon király zenék. Ehhez képest már a Rammsteintől a Tier pl. abszolút egy normálisabb világkép, életfelfogás fele indult vissza...

Alakul ez.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neokon.blog.hu/api/trackback/id/tr37246152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Refuse/Resist! 2007.11.29. 11:09:09

popban ez esetleg:
youtube.com/watch?v=4z9f9Eybv4I&feature=related
?
Nekem nagyon bejön, a klip is, pedig nem sok olyan van, ami tetszik.

A Dream Theater-re visszatérve: Őszinte? Komoly? Hiteles? Tragikus? A dolgok mindkét oldalát néző? Vagy egyszerűen csak emberi?
szerintem mind megvan benne. Néha kicsit széteső maga a szöveg, de nálam valahogy a zene összeszövi.
példák jobbakra:
www.darklyrics.com/lyrics/dreamtheater/imagesandwords.html#3
www.darklyrics.com/lyrics/dreamtheater/achangeofseasons.html#1
És ezek már elég régiek...
Ja, igen, nem igazán pop, az igaz.

willow 2007.12.02. 23:18:18

Az ellenkultúrának olyan szempontból vége van hogy már nem nagyon találsz olyan valódi ellenkultúrát ami a status quo-t tagadja, minden csak a rendszeren belül létezik. Nincskiút:)

___________________________ (törölt) 2007.12.03. 23:14:18

Ami egyébként jó dolog is lehet akár.

Tudod, én vagyok 29 évesen az a generáció, akinek a szülei voltak a hippik (már amennyire a komcsik alatt hippinek lehetett lenni, de a fényképek alapján elég jól ment).

Természetesen szüleimtől azt hallottam, hogy pl. Jimi Hendrix valami mekkora nagy ember volt.

Nos, nemrég volt alkalmam végignézni a brit MTV-n egy elég hosszú archív koncertfelvétel-gyűjteményt Jimi Hendrixről, amelyek végig be volt baszva/tépve, mint a disznó, és folyamatosan címeres ökörségeket beszélt. És persze eközben istenien gitározott, ezt az egyet meg kell adni neki, de mint szerepmodell, mint ifjúsági hős/példakép?

Ha ez ellenkultúra, akkor ez nem kultúra, mert a hangszeres technikai tudás önmagában még kevés a kultúrához.

omosimama 2007.12.05. 10:39:11

De o amellett hogy egyreszt zeneszeni volt meg egy jopofa, másrészt azért vannak olyan interjuk vele amikor kiderul hogy nagyon tudott a csavo, de az ellenkulturanaka zene csak egy mellékága volt emellett minden teruleten erzekeltette a hatasat az utolso ilyen megmozduláskor az általad is említett időszakban aminek hendrix egyetlenegy embere, de amugy az egesz euroamerikai kulturteruleten vegigtombolo forradalomkezdemeny volt(valoszinu az utolso is mer mar mind hajasfeju disznok lettunk) amibol aztan nem lett semmi mert egyreszt picit tul sokat voltak bebaszva betepve, masreszt szepen lassan a rendszer magaba integralta az egeszet
es megszulte tobbekkozot az egyik uj antikrisztust steve jobsot is:))

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.01.19. 18:30:56

Én ezt a számot énekeltem duettben a feleségemmel az esküvőnkön, betanulta a zenekarunk...

:)
süti beállítások módosítása