HTML

Utolsó kommentek

A vas ideje

2007.11.01. 21:37 ___________________________ (törölt)

Tizenhét éves koromig vérbeli kocka voltam, ráadásul a rosszabbik fajtából: a matematikai vagy műszaki dolgok nem érdekeltek, hanem csak a történelem, filozófia, a varázslós-kardos fantasy-regények és szerepjátékok, meg persze a számítógépes játékok. Aztán... felfedeztem a konditermeket, a nehéz vasak világát. És valami nagyon megváltozott. Nem csak a testem - a személyiségem is.

Nehéz szavakkal leírni a dolgot. Egy erős droghoz hasonlítható talán. Hirtelen felfedezed, hogy van tested is, és az a test elkezd erős lenni. Elkezded uralni az anyagi világot is. Megfogod a szekrényt és odébbteszed. Csak így, lazán. Pedig nem voltam nagy: a legkomolyabb "szer", amit gyúrásra szedtem, a banánturmix volt, a végén lehetett olyan 39-es bicepszem. Az nem sok, egy átlagos kidobó 43-ról indul. Ez max. Csollány Szilveszter-méret, viszont jóval kevésbé kidolgozott. De azért gimnázium negyedikben az elég nagynak számít. Kevés kidobó járt a Szinyeibe.

Ráadásul végre volt mire fognom, hogy miért vagyok ügyetlen meg lassú: hát persze, aki nagy, az nehézkes. Kamu, de jól működő kamu: tényleg hihető ürügy, főleg magammal tudtam jól elhitetni, így aztán elég sok önbizalmat adott.

De a lényeg nem itt van. Volt az egészben valami más, ami több, mint a test-érzés, és több, mint önbizalom. Valami mámorító, drogszerű érzés, hogy egyszerűen csak boldog voltam, laza és elégedett. Sokáig nem értettem, hogy mi ez. Mostanában tudtam csak meg: tesztoszteron.

Úgy működik a dolog, hogy a gyúrás valójában nem épít izmot, ellenkezőleg, rombolja azt. Ám mivel a test vágja, hogy ittem rombolva lett, ezért éjszaka visszaépíti, és biztos, ami biztos-alapon többet épít vissza, mint amennyi volt. És a hormon, ami visszaépíti, a tesztoszteron. Úgy tűnik, az nem csak nemi hormon, hanem van egy ilyen funkciója is. És szerintem ezért lehetett, hogy annyira boldog és kiegyensúlyozott voltam - mert a tesztoszteron segített fiúból férfivá válnom, megtalálni férfi-önmagam.

Aztán abbahagytam. Azért hagytam abba, mert volt egy elég sznob barátnőm, aki szerint ez nem fontos, hanem inkább koncentráljak az öltözködésre. Oké: 1995-öt írtunk, a fiatalok többsége a kínai piacról öltözködött, én is, és akkoriban még sokkal rosszabb ruhákat csináltak a kínaiak, mint ma. Tényleg gyalázatosan néztünk ki, ez tény. Szóval a csaj elhajtott az Astoriára, a Cox nevű boltba, meg egy pár hasonlóba, mondjuk ezek tényleg jól néztek ki, és akkor nem foglalkoztam a gyúrással utána.

Aztán persze elhíztam. Úgyhogy négy évvel ezelőtt újrakezdtem. Fél év alatt fogytam tizenhat kilót és felszedtem egy csomó izmot megint, zsírmaciból fél év alatt megint kb. Csollány-méretű, és nem annyira, de azért viszonylag kidolgozott lettem. A röhej az, hogy nem is volt nehéz. Heti négy gyúrás, ötször három kilométer futás, meg rohadt kevés kaja. Negyed csirkemell, két uborka. Semmi nehéz nincs benne, csak az kell, hogy eldöntsd, hogy ez most egy darabig mindennél fontosabb. Egyszerű fanatizmus, ami bármelyik arab suhancnak simán megy, mi a nehéz ebben? :-)

Aztán persze megint barátnőm lett és megint abbahagytam. És megint elhíztam. Aztán véget ért, de gyúrni nem kezdtem újra. Más dolgok érdekeltek. Aztán - elegem lett  a fél-emberségből megint.  De persze közben már majd' harminc lettem, és ezért azt gondoltam, hogy nem kell ezt már annyira radikálisan csinálni. Vettem fekvőtámaszgépet - nem gép, csak egy hajlított vasdarab, csak azt hogy írjam le, hogy fekvőtámaszhajlítottvasdarabot? :) - meg elkezdtem kocogni, és persze diéta megint. Egy apró baj van - nem működött. Illetve, persze: fogyni fogytam, fogyok a mai napig, ha nem is abban a tempóban. De valami hiányzik: a boldogság, a kiegyensúlyozottság, a gyúrós korszaknak az az euforikus "minden rendben van" - érzése.

Hát utánanéztem ennek is. És azt találtam, hogy a gyúrás határozottan más, mint a többi sport. Sokkal durvább mértékben rombolja az izmokat, mint a többi, ezért sokkal több tesztoszteront gyárt a test a visszaépítéshez. A dolog mögött egyszerűen az van, hogy a többit valahogy nem hajlandó az ember annyira keményen csinálni. Itt van ez a fekvőtámaszgép. Az egész testemet kell fel-le mozgatni, közben a fejembe száll a vér, az egész valahogy idegesítő dolog, valahogy nem jó csinálni. A gyúrásban az a csoda, hogy valahol egy nagyon lusta dolog. Az ember kényelmesen eltehénkedik egy padon és csak a karja mozog. Persze koncentrálni kell - de csak egy pontra, ez a poén benne, nem az egész testedre, hiszen a tested 90%-a pihen. Ez azt eredményezi, hogy sokkal keményebben tudod csinálni, és ezért sokkal többet ér, mint a többi sport. Legalábbi ezen a téren - izomépítés, tehát tesztoszteron - többet ér. Nyilván nem leszel se gyorsabb, se rugalmasabb.

Valahogy nem jól van ez így. Nem ezt kéne csinálni, hogy egy pincében gépeket tologatni fel-le, hanem ki kéne menni, a levegőre, a napra, és teniszezni, vagy bézbólozni, vagy birkózni, mint a régi görögök, vagy lovagolni, vagy mittomén. Játszani. Élvezni. Az lenne a normális.

De valahogy... ez most nem olyan kor. Ez egy mesterkélt kor és nagyon lusta. Ezért a játék már nem elég. Mesterkélt és radikális ellenszerek kellenek. Olyan ez, mint a szolárium: az is természetellenes, de az is az, hogy épületekben és kocsikban töltjük az életünket. Természetellenes helyzetek természetellenes ellenszereket igényelnek, akkor áll helyre az egyensúly. Sárkány ellen sárkányfű...

Mindebből az következik, hogy holnap kezdem újra. Megyek gyúrni. Az a dolog trükkje, hogy nem otthonhoz, hanem a munkahelyhez közeli konditermet kell találni, akkor az idő felét visszanyered azzal, hogy utána már kisebb a forgalom. Így sokkal könnyebb rávenni magad.

Nincs más megoldás. Ezt nagyon végiggondoltam és nagyon sok mindent kipróbáltam. Ebben a korban, ma, 2007-ben, ha férfi akarsz maradni, heti háromszor pumpálni kell a vasat, kivéve, ha van rá három tanúd, hogy ha esik - ha fúj heti négyszer karateedzésen vagy. (A küzdősport az egyetlen alternatíva: de azt nem próbáltam ki, csak még régen, gyerekként, mert nem az én stílusom. Semmi kedvem mások izzadt testével szumózni.) Szóval akkor nem, de egyébként: nincs mentség, nincs kibúvó. És nem a tested miatt, hanem a tesztoszteron miatt.

Valahogy a kor egész légköre elférfiatlanító, és ez olyan, mint egy oltás ellene. Ha még nem próbáltad, próbáld ki, mert nélküle lelkileg, pszichésen a fele vagy annak, aki lehetnél. Ez nem a testről szól igazából. Nem az a lényeg, hogy húsz kiló izomszövet - vagy mínusz húsz kiló zsírszövet - jobb emberré tesz. Nem: a folyamat, az edzés maga tesz jobb, erőteljesebb, boldogabb, kiegyensúlyzottabb emberré. A szoftver igényli a vasat. Ez van. Ez a vas ideje. Életem legboldogabb korszaka volt, amikor edzettem. Helyesbítek: egyetlen igazán boldog korszakai. Egyszerűen leírhatatlan érzés. Csinálni kell. Szinte önmagában ellensúlyozza a kor negatívumait, miközben a kor pozitívumait még sokkal inkább segít élvezni (ezt mindenki fantáziájára bízom, a piszkosabbikra).

És ez most a legjobb időszak rá. November van - júniusra formába lehet lendülni. Ami persze Angliában mindegy, mert itt a június pont olyan szotykos és hideg, mint a november, de nektek nem :-)

Big up Dr. Pálinkás Imrének - az ő egyik regényéből nyúltam a cikk címét.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://neokon.blog.hu/api/trackback/id/tr50215616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.02. 00:48:36

Fura vagy. De az se kizárt, hogy egy icipicit hypogonád. A relatíve könnyű elhízás ezt ha nem is valószínűsíti, de benne hagyja a pakliban. A gyúrástól ugyanis nem lesz tesztoszterontöbblet normálisan, nem is rombol jobban, meg folyamatosan csinálva az izom nem is ugyanúgy "rombolható", stb. Nem tudom, honnan vetted mindezt, de élettanilag elég távol áll a valóságtól.

Azért ha jólesik, csak csináld.

___________________________ (törölt) 2007.11.02. 01:35:43

Mi a bánat az a hypogonád? Amit a Google mond erről ,abból egy kukkot sem értek: courses.stu.qmul.ac.uk/SMD/kb/resources/endocrinologyresource/syndromes/malehypogonadism.htm

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ezeket a biológiai dolgokat sokkal jobban vágod nálam, tehát nem vitatkozni akarok, csak nem értem.

Nem TÉNY az, hogy az edzés rombolja az izomszöveteket, és azok később, a pihenés alatt épülnek vissza?

Az sem tény, hogy a tesztoszteron szerepet játszik a visszaépítésben?

Az tény, hogy ha sokáig csinálja az ember ugyanazokat a gyakorlatokat, akkor egy idő után nem történik semmi, tehát variálni kell.

max_headroom 2007.11.02. 10:38:27

Női sportolók rendszeresen doppingolnak tesztoszteronnal.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.03. 01:21:10

hypogonád: alapjáraton kissé alulműködő nemi mirigyek. Hízásra hajlamosság jellemzi - potenciazavar azonban sokáig nem, mert (bármily meglepő) emberben a szex annyira tanult (és idegi-agyi) dolog, hogy a felnőtt férfi kiherélve közösülőképes marad.

Érdekes, hogy az elhízás és a hypogonadismus egyfajta circulus vitiosust tud képezni - amiből akár a hízás kezelése, akár hormonadás kihozza a delikvenst.

Nem tény. A hirtelen edzés okoz izomlázat, mikrosérüléseket is, de a folyamatos alapvetően nem. Az intenzív használat izomhypertrophiát (fokozott feljlődést) okoz, ami nem "szétverem-újjáépül", hanem egyszerű trophicus pozitív mérleg. Sok munka > sokszor tág erek és nagy perfúzió (vérátáramlás) > magas cukor- és aminosavfelvétel a vérből > anabolikus állapot (magyarul: épül az izom. A tesztoszteron általában valamelyest emelkedik (nem igazán biztos, hogy nem az izom fejlődése miatt-é, ez is lehet kétirányú kölcsönhatás), de a hormontöbblet le is kötődik ezen izmokban, így szisztémás hatása nemigen van. Az viszont előfordul, hogy ha eszel ilyen-olyan fehérjekoncentrátumot, abba suttyomban beletesznek anabolikus szteroidot. Mert gecik, meg mert így lehet jól eladni a cuccost.

___________________________ (törölt) 2007.11.03. 21:25:42

Aha. Köszi. Azt hiszem, nem vagyok hypogonád - 188 centihez 100 kilót kielégítően megmagyaráz a szalonnás rántotta negyed kiló kenyérrel (meglepően parasztos az ízlésem kajadolgokban, nem tudom, hogy ragadt ez rám a XVI. kerületben) meg a sör is.

Érdekes, amit írsz, mert tökéletesen ellentmond annak a rengeteg fitness-weboldalnak, amelyek a mikrosérülésekről magyaráznak. Mindegy, ebben ne m foglalok állás, mert fogalmam sincs.

Gyakorlatilag akkor az érzékelt pszichés többlet tényleg pszichés jellegű, tehát hogy egyszerűen csak szeretek erős lenni, meg jólesik jól elfáradni, semmi több?

A szteroidtartalmú fehérjecuccokkal viszont vitatkoznék. Ezek a szerek keményen illegálisak, míg a fehérjebigyókat úton-útfélen árulják. Nem hiszem, hogy megkockáztatnák. Még ephedrint se mernek beletenni már egypár éve, kóladióval, guaranával meg efféle marhaságokkal helyettesítik.

Furcsa ez az egész fitness-irodalom egyébként. Például, valójában a testedzés eléggé kevés kalóriát éget. Van ilyen futógép, ami számolja, és ha azt veszem alapul, rég kiköptem a tüdőmet, mire csak a székelykáposztára borított fél doboz tejföl lejön.

És ennek ellenére nagyon is működik a dolog, mármint a súlyzós edzés, nem a futógép. 17-18 évesen pontosan azt tetszett benne, hogy heti háromszor másfél óra, és a hét többi 164 órájában nyugodtan lehetek torkos és lusta és mégsem hízok el. Valami másról szól tehát a dolog, nem csak kalóriákról.

max_headroom 2007.11.04. 00:43:36

Amikor kijöttem ide, legjobban az elhízott emberek döbbentettek meg. Nem azokról beszélek, akiken a korukból adódóan lerakódott egy kis súlyfelesleg. Azokról beszélek, akik olyan kövérek, hogy már a járás is nehezükre esik. Fújtatva, küszködve haladnak előre, oldalra kacsázva pakolgatják a lábaikat, mert akkora adag háj van rajtuk, hogy a belső combjuk állandóan összeér. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni ezeket az embereket, miért teszik így tönkre a saját életüket.

Szóval, megijesztett annyira a dolog, hogy elkezdjek rendszeresen konditerembe járni. Négy évvel ezelőtt egyébként is elég vékony voltam, szóval rám fért. Az első két évben minden nap lent voltam másfél órát, ma már csak heti négy-öt alkalommal megyek le, mert rájöttem, hogy jobb, ha van ideje pihenni, épülni az izmaimnak. Az utóbbi három évben vastagodtam 10 kg-ot - nem gyomortájékon. Nem szedek semmit, fehérjeturmixokat sem iszom, sőt, még csak nem is étkezem olyan nagyon egészségesen.

A szerek szempontjából itt elég laza amúgy a szabályozás, gyakorlatilag bármihez hozzá lehet jutni. Vannak a konditeremben páran, akik egy olyan szert szednek, ami a növekedési hormont - állítólag - természetes úton indítja be. Elég látványos, kéthavonta szétcsúsznak egy méretet tőle.

Tény, hogy erősen pozitív pszichés hatása van az állandó testedzésnek. Jó tudatában lenni a fizikai erőnek, és csajozás szempontjából sem utolsó. Ha nem megyek le, már hiányzik.
Ezen kívül én is szeretem az édességet, és jó érzés, hogy megengedhetem magamnak anélkül, hogy bármi meglátszana rajtam.

___________________________ (törölt) 2007.11.04. 16:03:04

"Azokról beszélek, akik olyan kövérek, hogy már a járás is nehezükre esik. Fújtatva, küszködve haladnak előre, oldalra kacsázva pakolgatják a lábaikat, mert akkora adag háj van rajtuk, hogy a belső combjuk állandóan összeér. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni ezeket az embereket, miért teszik így tönkre a saját életüket."

Ezt valahogy én sem - ma már annyira tele van az összes média a fitness és az egészséges táplálkozás - dolgokkal, hogy szinte lehetetlen is elmenni mellettük. Még a Mekiben is van 300 kalóriás csirkemelles baguette valami piri-piri nevű nyugat-afrikai chiliszósszal.

A tippem az lehet, hogy van egy point of no return. A múltkor is, most is száz kilóról fordultam vissza, mert az a 15-20 kiló plusz hamar lemegy, az nem sok. De mondjuk ha sikerülne felhízni 115-re, akkor már akkora erőfeszítést venne igénybe a dolog, hogy lehet, hogy nem próbálnám meg. És akkor az a további évi három-négy már könnyen feljön.

max_headroom 2007.11.04. 22:24:41

Shenpen 2007.11.04. 16:03:04:
"... ma már annyira tele van az összes média a fitness és az egészséges táplálkozás - dolgokkal, hogy szinte lehetetlen is elmenni mellettük."

A felmérések szerint az elhízás mértéke fordítottan arányos az iskolai végzettséggel, illetve az ebből következő havi bevétellel.
A népesség 70%-a túlsúlyos, és mindez az utóbbi 25 év eredménye. A 80-as évek elején az átlag női ruhaméret a hatos volt - ma a 14-es. Egy negyedszázad alatt nyolc méretet szélesedtek. Ma az amerikai nők 60%-a hord 14-es, illetve ennél nagyobb méretet. (Tény, hogy közben az átlag testmagasság is nőtt, de korántsem ilyen mértékben.) Nagyon érdekes, hogy reagálják ezt le. Vannak női műsorok, ahol azzal hitegetik egymást az ostoba csirkék, hogy ma ez a "normális".

"Még a Mekiben is van 300 kalóriás csirkemelles baguette valami piri-piri nevű nyugat-afrikai chiliszósszal."

Nemegyszer látok ilyen 2-300 kg-os lufiembereket a McDonald's-ben. Vesznek két duplamenüt, a legsúlyosabb kalóriabombát - diétás kólával. És azt gondolják, hogy akkor ők most odafigyeltek.

"A tippem az lehet, hogy van egy point of no return."

Ez lehetséges, mert valóban egyre nehezebb a feladat. Viszont a negatívumok ott már olyan szintre nőnek, hogy számomra érthetetlen, hogyan hagyhatják azokat figyelmen kívül. Ilyen testsúllyal szinte biztos a szív- és/vagy valamilyen keringési probléma, a cukorbetegség, az azzal összefüggő korai látáskárosodás, esetleg vakság... Meg egyáltalán, milyen élet az, hogy bárhova mész, az olyan feladat, mintha négy vödör vizet kellene állandóan magaddal cipelned?

Nekem 162 font körül van a versenysúlyom, ha bármikor fölé megyek, kihagyok pár vacsorát, és rögtön rendben vagyok. Ha én meg tudom csinálni, más is meg tudná. Aztán lehet zsírleszívással indítani, az elég komoly mennyiség ilyen esetekben. Szerintem az igénytelenséggel kezdődik a dolog.

piccola 2007.11.05. 12:46:29

nahát, ilyen társalgást eddig csak nőktől hallottam :))
a 6-os és a 14-es méret az nálunk mekkora lehet kb?

gloire 2007.11.05. 19:26:53


Shenpen, a jó érzést, elégedettséget, önbizalmat stb., amit gyúrás után érzel az endorfin okozza. Ez egy fajta természetes fájdalom csillapító,
élénkítő, és hangulat javító anyag, amit az ember saját maga termel,
ha bármilyen extrém módon megerőltető dolgot csinál.

Ugyan azokhozz a receptorokhoz kapcsolódnak egyébként az
agyunkban az ópiátok (morphin, heroin, ópium, codein) is, nagyon nagy a hasonlóság ezek közt az anyagok közt. A különbség majdnem csak annyi, hogy utóbbiakat mesterségesen viszed be, és persze abnormális mennyiségben. Mivel a hatás gyakorlatilag azonos,
nyilván így van ez a hiánytünetekkel is. Ezért hiányzik annyira
a konditerem.

Élsportolók esetében főleg a hosszútávfutókat érinti a dolog
fokozottan, őket ugyan úgy hozzák le a saját endorfin termelésük
leállása után, ha abbahagyják a futást mint a junky-kat: metadonnal.



Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.05. 20:57:30

Shenpen: igen, keményen illegálisak. Mégis nem ritkák az emiatti botrányok, mert belekeverni megéri a gyártónak. Ha megbukik, balhé van. Mondjuk, nem kell effélét enni...

Az endorfin az igaz. A tesztoszteron nem.

A borzalmasan elhízottak már rettentő nehezen tudnak visszafogyni, mert az alapanyagcseréjük és a raktározási beállítottságuk nagyon idomul a zsírlerakáshoz. Nem is beszélve a gyakorlati mozgásképtelenségükről.Nem is csak a sok vödör víz-effektus, de egyszerűen a csontok-ízületek bajai miatt nem bírnak mozogni, folyton megsérülnek. Gyomorgyűrű hatásos lehet náluk.

___________________________ (törölt) 2007.11.05. 21:37:47

Max,

"A felmérések szerint az elhízás mértéke fordítottan arányos az iskolai végzettséggel, illetve az ebből következő havi bevétellel."

Mondjuk én is azt láttam itt, hogy a nagyon lufi típus eléggé lumpenproli-kategória - 20 évesen három gyerekkel a mekiben, tréninggatyában, papucsban. Na persze azért... :

gov.ca.gov/index.php?/speech/8009/

Szegény Svarci meg hogy néz ki... egy életnyi kemény edzés, pár száz $misi vagyon - és mint egy zombi alig 60 évesen... gondolom, a szívműtét miatt - de elég szörnyű látvány... a nagyfateromból 76 évesen több energia sugárzik, pedig ő csak a kertben gyúr az ásóval-kapával... mondjuk, kun vér.

___________________________ (törölt) 2007.11.05. 21:48:53

Gloire,

igen, elvileg az endorfinoknak neve is onnan jött, hogy endo (belső) morfin, morfin-szerű cucc, amit a szervezet maga állít elő...

de ezt én kimondottan úgy tudtam, hogy futóknál van főleg, és olyan hat mérföld, tehát mondjuk tíz kilométernél jön elő a runner's high, ami alatta van, az semmi, az csak jókedv...

... ebben az egész súlyzós dologban szerintem valami más van, nem endorfin, mert teljesen más jellegű a dolog, mint a futás... mondjuk, indul ott, hogy ahogy rendesen kéne csinálni, tehát valami kisebb súllyal mondjuk ötször tíz fekvenyomás, namost azt például sohasem tudtam, mert olyan unalmas, hogy a felénél elmegy a kedvem tőle, tehát utána az jön, hogy egyre nagyobb súlyokba csak egyet-kettőt beletenni... most ez fogyás szempontjából pont nem jó, de ebben van az élvezet és ez adja meg a jó érzést... szerintem emögött az van, hogy ehhez erősen kell koncentrálni, teljesen az itt és mostban lenni, nem lehet gondolkozni közben semmin: tehát meditációként működik. Asszem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.06. 00:01:44

Shenpen: az endorfinprodukció agyi művelet, és mint ilyet, a tudat erősen befolyásolja. Ha te marha büszke vagy magadra, hogy huszadszor is felemelted a franc tudja, hány kilót, megkapod az intrinzik jutalmadat:)

max_headroom 2007.11.06. 00:14:43

Molnargoreny 2007.11.05. 20:57:30:
"Az endorfin az igaz. A tesztoszteron nem."

A tesztoszteron egy anabolikus szteroid, ami hatással van az izomzat építésére, illetve regenerálódására, a vörös vértestek képződésére, illetve regenerálódására, így meglepő lenne, ha éppen ezt nem használták volna doppingcélokra:

"The World Weightlifting Championships of 1954 featured the first unconfirmed attempt at doping. Testosterone injections by Soviet Athletes resulted in the Soviets winning the gold medal in most weight classes and breaking several world records.

...

Less than a week after the 2006 Tour de France it was revealed that winner Floyd Landis had tested positive for an elevated testosterone/epitestosterone ratio (with normal levels of testosterone and deficient levels of epitestosterone) after his stunning stage 17 victory. Secondary tests have also confirmed the preliminary findings of deficient levels of epitestosterone resulting in a skewed T/E ratio, and a decision to strip him of the title is currently pending.

...

German rider Patrik Sinkewitz, who had pulled out of the Tour after a crash on Stage 8, was later revealed to have tested positive for elevated testosterone levels before the Tour.

...

Italian Cristian Moreni tested positive for testosterone after Stage 11."

en.wikipedia.org/wiki/Doping_(sport)

"Anabolic effects include growth of muscle mass and strength, increased bone density and strength, and stimulation of linear growth and bone maturation.

...

Adult testosterone effects are more clearly demonstrable in males than in females, but are likely important to both sexes. Some of these effects may decline as testosterone levels decline in the later decades of adult life.

- Maintenance of muscle mass and strength
- Maintenance of bone density and strength
- Mental and physical energy

...

Testosterone may be administered to an athlete in order to improve performance, and is considered to be a form of doping in most sports. There are several application methods for testosterone, including intramuscular injections, transdermal gels and patches, and implantable pellets.

Anabolic steroids (of which testosterone is one) have also been taken to enhance muscle development, strength, or endurance. They do so directly by increasing the muscles' protein synthesis. In result muscle fibers become larger and repair faster than the average person's. After a series of scandals and publicity in the 1980s (such as Ben Johnson's improved performance at the 1988 Summer Olympics), prohibitions of anabolic steroid use were renewed or strengthened by many sports organizations. Testosterone and other anabolic steroids were designated a "controlled substance" by the United States Congress in 1990, with the Anabolic Steroid Control Act."

en.wikipedia.org/wiki/Testosterone

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.06. 02:17:37

Max, félreértetted. Én azt írtam (lásd korábban is), hogy a gyúrás normálisan nem okoz tesztoszteron-túlprodukciót endogén forrásból. Megjegyzem, ha okozna, nem is lehetne kimutatni mint doppingszert. Az tény, hogy használható doppingra, de arra a szintetikus szerek alkalmasabbak. Shenpen úgy vélte a posztban, hogy a gyúrástól megnő a hormonszint. Erre vonatkozik, hogy endorfin igen (mert az csakugyan nőhet ettől), de a tesztoszteron nem.

Azt azért ugye nem gondoltad komolyan, hogy nem tudom, a tesztoszteronnak mik a hatásai?...

max_headroom 2007.11.06. 05:26:02

Molnargoreny 2007.11.06. 02:17:37:
"Max, félreértetted. ... Azt azért ugye nem gondoltad komolyan, hogy nem tudom, a tesztoszteronnak mik a hatásai?"

Nem bizony, épp ezért csodálkoztam azon a "tesztoszteron nem"-en. Tényleg félreértettelek, azt hittem, hogy a doppingolásra mondod.

Angie 2007.11.06. 09:47:05

Kardioedzés során az első fél órában csak szénhidrát-égetés történik, utána indul be a zsírégetés. Éjszakánként az izomszövetek regenerálódnak. Az elégetett zsírszövetek helyét veszi át az izomszövet, ezért érezzük magunkat izmosabbnak, és ezért leszünk izmosabbak.
Az edzés során termelődik egy endorfin nevű hormon (boldogsághormonnak is hívják), ami hasonló a drogokéhoz hasonló hatást fejt ki.
Az alábbi linken tudsz többet olvasni róla:

www.noiportal.hu/main/npnews-2189.html

tribonianus 2007.12.17. 22:37:35

Shenpen
Szegény Svarcinak az sem tett igazán jót, hogy a nem hivatalos önéletrajza szerint olyan keményen doppingolt, hogy egy jó ideig kérdéses volt lesz-e gyereke. A szerzőt egyébként állításai miatt sosem perelte be Svarci csak azért perelet, mert nácinak nevezték illetve arra utaltak, hogy Gustav az édesapa a náci párt tagja lett azanschluss után.
Nekem is gyerekorom óta csak a gyúrás ad hasonló élményeket, mint neked. Nekem a futás és az úszás volt rendkívül unlamas. A túrázás viszont nagyon bejött.Szerintem is lehet egyfajta meditatív hatása az edzésnek, de a túrázának is. A legjobb, mikor tudom emelni az "adagot" és még akkor is rendesen bírom. Persze az se rossz, ha az embert a barátnője egy görög szoborhoz hasonlítja:-) Még akkor is ha ez túlzás.
süti beállítások módosítása